Publicat de: tomescu | octombrie 6, 2010

Ghetea: OUG 50 obliga bancile sa transforme dobanda fixa in variabila la toate ipotecarele si nu numai!


Bancile sunt obligate de ordonanta de urgenta 50 sa treaca toate creditele cu dobanda fixa la dobanda variabila in cazul mai multor tipuri de imprumuturi, dar in special al celor ipotecare, sustine Radu Gratian Ghetea (foto), seful bancii de stat CEC Bank si, in acelasi timp, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). In replica, oficialii ANPC spun ca bancile nu pot transforma dobanzile din fixe in variabile fara acordul „scris” al clientului, iar OUG 50, in niciun caz, nu obliga bancherii sa treaca la o astfel de masura.

Bancile sunt obligate de ordonanta si de directiva europeana sa transforme dobanzile fixe in dobanzi variabile. Nu este un drept, ci o obligatie. Aici, intra aproape toate creditele si mai ales cele ipotecare”, a declarat seful ARB pentru incont.ro.

Potrivit lui Ghetea, in acest context, clientii nu ar trebui sa vada si un prilej pentru reducerea dobanzilor.

In replica, Samuel Calota, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), spune ca Radu Ghetea se inseala si OUG 50 „nu obliga la asa ceva”.

„Ordonanta 50 spune clar ca dobanzile nu pot fi transformate din fixe in variabile fara acordul scris al clientului„, a explicat Samuel Calota pentru incont.ro.


Lasă un comentariu

Categorii